Αστρονομία

Ο πλανήτης Δίας
Ο πλανήτης Δίας

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος

Ο πλανήτης Κρόνος
Ο πλανήτης Κρόνος

Ο εντυπωσιακός πλανήτης με τους διάσημους δακτυλίους

Μαύρη τρύπα
Μαύρη τρύπα

Τι είναι οι μαύρες τρύπες;

Ο πλανήτης Δίας
Ο πλανήτης Δίας

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος

1/6

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος μας στέλνει σε αποστολή! Φοράμε τις στολές μας και φεύγουμε για να εξερευνήσουμε το ηλιακό σύστημα... και ακόμη πιο μακριά!

Τμήμα 1 (Α' - Γ' Δημοτικού)

   Φεύγοντας από τη Γη, θα πάμε να δούμε από κοντά τον Ήλιο και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο μεγαλύτερος είναι από τη Γη, γιατί είναι τόσο σημαντικός για τους ανθρώπους και κυρίως, γιατί είναι τόσο καυτός.

   Στη συνέχεια θα δούμε έναν έναν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και θα ζητήσουμε άδεια από το κέντρο ελέγχου της αποστολής για να δούμε αν μπορούμε να προσεδαφιστούμε στους πλανήτες. Είναι όλοι οι πλανήτες το ίδιο με τη Γη; Θα μπορούσε ο άνθρωπος να ζήσει σε άλλο πλανήτη;

   Όμως στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε και άλλα αντικείμενα που έχει το ηλιακό μας σύστημα, όπως οι κομήτες και οι αστεροειδείς. Γιατί οι κομήτες έχουν τόσο μεγάλη ουρά; Έχουν πάντα ή μήπως την αποκτούν όταν πλησιάζουν τον Ήλιο;

   Μετά θα επιστρέψουμε πίσω στη Γη και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε εμείς το ηλιακό σύστημα. Θα γίνουμε εμείς οι πλανήτες και θα πάμε γύρω γύρω από τον Ήλιο. Είναι όμως τόσο απλό; Για να δούμε ποιος θα καταφέρει να μας δείξει πώς κινείται η Γη και η Σελήνη γύρω από τον Ήλιο!

Τμήμα 2 (Δ'-Στ' Δημοτικού)

   Εμείς οι πιο έμπειροι αστροναύτες θα ξεκινήσουμε για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος όπου θα δούμε από κοντά τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους κομήτες και τους αστεροειδείς. Όμως, το κέντρο ελέγχου μας θέλει να εξερευνήσουμε και πράγματα εκτός του ηλιακού μας συστήματος, γι' αυτό και μας στέλνει πολύ πιο μακριά!

   Υπάρχει ύλη ανάμεσα στα αστέρια; Μήπως είναι αυτή που δημιουργεί τα μεγάλα και εντυπωσιακά νεφελώματα; Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε μέσα σ' αυτά για να καταλάβουμε πώς είναι.

   Έχουν τα αστέρια κύκλο ζωής όπως έχει ο άνθρωπος; Πώς γεννιέται ένα αστέρι; Πώς ζει και, όταν πεθάνει, τι συμβαίνει; Μήπως οι μαύρες τρύπες είναι απομεινάρια αστεριών που έχουν εκραγεί; Πώς δημιουργούνται; Τι θα συμβεί αν μπούμε μέσα στη μαύρη τρύπα;

   Στην επιστροφή μας πίσω στη Γη θα προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε στο κέντρο εκτόξευσης, απ' όπου και φύγαμε για το ταξίδι μας, όμως το διαστημόπλοιό μας έχει ταλαιπωρηθεί από το μεγάλο ταξίδι και ενδεχομένως να πέσουμε στον ωκεανό. Αν συμβεί αυτό, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να προσανατολιστούμε με τη βοήθεια των αστεριών; Μήπως θα πρέπει να μάθουμε κάποιους βασικούς αστερισμούς για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα χαθούμε;

Η δράση συνεχίζεται στο κινητό ή το τάμπλετ σας...

Το Μαγικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το κορυφαίο πρόγραμμα The Tipping Point

προσφέρουν μία εφαρμογή εντελώς δωρεάν που σας επιτρέπει να θέτετε τις απορίες που δημιουργήθηκαν στους μαθητές με αφορμή τις δράσεις και να λαμβάνετε απαντήσεις από αστροφυσικούς με ένα βίντεο διάρκειας 100 δευτερολέπτων.

Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε με email μετά την ολοκλήρωση της κάθε δράσης.

Σχετικά με το πρόγραμμα The Tipping Point δείτε το βίντεο εδώ.

YLAsj2dGLO8spbpggY6x8UrP8aXEyVNOMH6wQ3Xh