Θωμάς Μπίσμπας

PhD Αστροφυσικός

​Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ (Cardiff University) της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει διατελέσει ερευνητής στην Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας (Czech Academy of Sciences), στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (University College London), στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου (Max Planck fur extraterrestrische Physik), στα Πανεπιστήμια Φλόριντα (University of Florida) και Βιρτζίνια (University of Virginia) των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ διετέλεσε και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard University). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται με κρατική υποτροφία (DFG Fellowship) στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (University of Cologne). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής και διοργανωτής των διεθνών συνεδρίων "Ολύμπιο Συμπόσιο" τα οποία έχουν φέρει στην Παραλία της Κατερίνης πάνω από 450 επιστήμονες όλου του κόσμου. 

 

Η έρευνά του σχετίζεται με την αστροχημεία, ενώ έχει αναπτύξει αλγορίθμους που μελετούν τη φυσική και τη χημεία του μεσοαστρικού χώρου βοηθώντας έτσι την κατανόηση των παρατηρησιακών δεδομένων που λαμβάνονται από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, την ελεύθερη πτώση (skydiving) και τη μουσική.


Προσωπική ιστοσελίδα

PANAGIOTISKOTSIOS.jpg

Παναγιώτης Κώτσιος

PhD Οικονομολόγος

Έλαβε το διδακτορικό του με άριστα στην ειδίκευση των Βιομηχανικών Οικονομικών από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία (2010). Άλλες σπουδές του περιλαμβάνουν: α) Bachelor of Arts in Economic and Business Policy (2002), University of Portsmouth (UΚ),  β) Master of Science in Management (2005), University of Teesside (UK) και γ) Μεταπτυχιακό στη Συστηματική Φιλοσοφία (2011), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας οικονομολόγος από το 2006, έχοντας προσφέρει υπηρεσίες σε πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» χρησιμοποιείται ως διδακτικό σύγγραμμα σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το 1ο έτος δημοσίευσής του (2013).

Στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε να τριγυρνάει στα βουνά, να κοιτάζει τη θάλασσα και να σκαλίζει ξύλα στο εργαστήριό του. 

Άννα Μπίσμπα

MA Φιλόλογος

Η Άννα Μπίσμπα αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2003 και κατόπιν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο τμήμα το 2006.

Από το 2005 ως το 2016 εργάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνοντας έργα ψηφιοποίησης αρχείων λογοτεχνίας και σπάνιων φιλολογικών κειμηλίων, αλλά και υπηρεσίες ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών μαθημάτων (open courses) ανοικτής πρόσβασης. Στο πλαίσιο των έργων αυτών ειδικεύτηκε σε θέματα δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και πνευματικής ιδιοκτησίας στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, έχει επιμεληθεί ηλεκτρονικά σχολικά εγχειρίδια για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για το Υπουργείο Παιδείας και έχει ολοκληρώσει γλωσσικές επιμέλειες για πλήθος ακαδημαϊκών εγχειριδίων.

Της αρέσουν τα παραμύθια, το τρέξιμο και στον ελεύθερό της χρόνο ανακαλύπτει τον κόσμο από την αρχή απαντώντας στα παιδικά «γιατί».

Σταύρος Τριανταφυλλίδης

PhD Βιωσιμότητα, Περιβάλλον, και Διοίκηση Αθλητισμού

Έλαβε το διδακτορικό του με άριστα στη Διοίκηση Αθλητισμού (Sport Management), με ειδίκευση στη Βιωσιμότητα και Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος (Environmental Sustainability) από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (University of Florida) (2018). Το 2012 έλαβε το Πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (University of Aegean) στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (Bachelor of Science in Environmental Science) και το 2014 έλαβε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (University of Miami) στη Διοίκηση Αθλητισμού (Master of Science in Sport Administration). Είναι ιδρυτικό μέλος των ακαδημιών του beach volleyball (Triantafyllidis Beach Arena) και της Οργάνωσης We are Guarding Earth through Sport (We are GETS) την οποία ο ίδιος ξεκίνησε το 2016. Εργάζεται ως Επίκουρος Kαθηγητής στο τμήμα  Health and Human Performance του Αμερικάνικου Κολεγίου The Citadel, The Military College of South Carolina, όπου είναι διευθυντής των προγραμμάτων Διοίκησης Αθλητισμού σε προπτυχιακό (Bachelor of Science in Sport Management) και σε μεταπτυχιακό (Master of Arts in Sport Management) επίπεδο. Όπως ο ίδιος δηλώνει στην ιστοσελίδα του, το όραμά του είναι ένας κόσμος όπου το περιβάλλον είναι σε τέτοια άριστη κατάσταση ώστε δεν χρειάζεται την ανθρώπινη δράση και οι άνθρωποι που κατοικούν στον πλανήτη μας ζουν με έναν θεμελιώδη και υγιή τρόπο ζωής με προτεραιότητα τη φιλανθρωπία και τη βιωσιμότητα.

Προσωπική ιστοσελίδα

Βαλεντίνα Γιρτσένκο (Valentyna Girchenko)

Φιλόλογος - Αρχαιολόγος - Μουσικός - Ξεναγός

Η Βαλεντίνα Γιρτσένκο γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας. Σπούδασε στη Σχολή Ρωμανό-Γερμανικής Φιλολογίας (ισπανικά, αγγλικά και ελληνικά) του Πανεπιστημίου Ι.Μέτσνικοφ της Οδησσού και στη Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού.


Εργάστηκε ως καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και δασκάλα μουσικής σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Οδησσού. Το 2012 ως υπότροφος του προγράμματος Erasmus Mundus ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπου για έναν χρόνο ήταν φοιτήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Έπειτα σπούδασε Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως τουριστικός συνοδός στα νησιά της Θάσου και της Ζακύνθου. Σήμερα είναι σπουδάστρια της Σχολής Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού.

Αδριανός Γολέμης

Ιατρός, MSC, Συνεργάτης Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

Ο Αδριανός Γολέμης μεγάλωσε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στη συνέχεια παρακολούθησε το διεπιστημονικό πρόγραμμα Master on Space Studies του International Space University (ISU) στη Γαλλία και συνέγραψε τη διπλωματική του εργασία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) πάνω στα ιατρικά και ψυχολογικά κριτήρια επιλογής αστροναυτών για μελλοντικές, μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές. Ακολούθως επιλέχθηκε από την ESA για να
επανδρώσει το Σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, όπου και εργάστηκε για ένα έτος σε συνθήκες απομόνωσης ως ιατρός-ερευνητής μαζί με 12 άλλα άτομα, συνεισφέροντας στη μελέτη της επίδρασης ακραίων συνθηκών διαβίωσης στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μετέπειτα εργάστηκε ως γιατρός για το γαλλικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ιατρικής και Φυσιολογίας (MEDES) στην Τουλούζ, σε μελέτες τύπου bed rest και dry immersion. Από το 2018 εργάζεται στην ιατρική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (European Astronaut Centre – EAC) της ESA, παρακολουθώντας την υγεία των Αστροναυτών πριν την αποστολή τους στο Διάστημα, κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και μετά την επιστροφή τους στη Γη.

 

Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (Ο.Φ.Α.) ενώ αγαπημένες του ασχολίες είναι η αστροφωτογραφία και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Χριστόφορος Τσαντούλας

Δρ. Νευροβιολόγος

Ο Χριστόφορος Τσαντούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 μετέβη στο Λονδίνο (University College London) για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Ιατρική. Το 2005 κέρδισε υποτροφία από το King’s College London για διδακτορική εκπαίδευση στο πεδίο της Νευροβιολογίας, και το 2010 εκπόνησε τη διατριβή του με αντικείμενο τον χρόνιο πόνο (“Voltage-gated Potassium Channels in Neuropathic Pain”). Έκτοτε εργάστηκε στην Pfizer, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Wolfson Centre for Age-Related Diseases, κάνοντας έρευνα που αποσκοπεί στην ανακάλυψη αναλγητικών φαρμάκων για τον χρόνιο πόνο που προκαλείται από τραυματισμό νεύρων, σακχαρώδη διαβήτη, χημειοθεραπεία ή ημικρανίες.

 

Εξακολουθεί να ζει στο Λονδίνο και τις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με το -επίσης επίπονο- άθλημα του μαραθωνίου και των υπεραποστάσεων.

Προσωπική σελίδα δημοσιεύσεων

Κωνσταντίνος Βλαστάρης

Δάσκαλος, MA, Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας

O Κωνσταντίνος Βλαστάρης, με καταγωγή από τη Θάσο, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Είναι Δάσκαλος και εργάζεται από το 1989 σε Δημοτικά Σχολεία.  Από το 2011 είναι Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Είναι  κάτοχος  Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πεδίο της Λογοτεχνίας και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωρίζουν, για την καινοτομία τους, η ανακοίνωση τους: «H τάξη  ως εργαστήριο δυνητικής λογοτεχνίας: μια παιγνιώδης προσέγγιση της δημιουργικής γραφής», «Το σκάκι ένα παιχνίδι… μάθημα», «Το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση». Έχει υλοποιήσει και συντονίσει Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σχολείου  και της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας. Διατέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» Θάσου και είναι Αντιπρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας «Πνεύμαθλον».  Διαρκώς, προωθεί  τη  φιλαναγνωσία στην τυπική  και άτυπη εκπαίδευση.  Στο Σχολείο υλοποιεί  προγράμματα Φιλαναγνωσίας, ενθαρρύνει τους εκπ/κούς   να συμμετέχουν,  προσκαλεί συγγραφείς  για  εργαστήρια και παρουσιάσεις.  Από το 2001 ως το 2011-για δέκα συναπτά έτη- ήταν ο διοργανωτής  των «Μαθητικών Σκακιστικών Αγώνων Θάσου».  Δύο μαθήτριες που  φοίτησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, που διευθύνει,  σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες.(Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Νέων Γυναικών αντίστοιχα). Από το 2011  και  για οκτώ (9) συναπτά έτη είναι συντονιστής και υπεύθυνος λειτουργίας  του «Θερινού Σχολείου Τέχνης Λιμεναρίων  Θάσου» στο οποίο λειτουργεί  λογοτεχνικό  εργαστήρι για παιδιά και γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις. Συνεργάζεται, ως εθελοντής, στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Καβάλας  και φέτος είναι υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού του προγράμματος φιλαναγνωσίας «Ονειροκουβαλητές  σε  δράση».  Ήταν  υπεύθυνος της διοργάνωσης του Πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης για παιδιά και εφήβους, «Αρχιλόχεια 2012».  Πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησε, μετά από πρόταση του, το «Πανεπιστήμιο παιδιών», το οποίο είναι πλέον ένας επιτυχημένος θεσμός με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών,  που υιοθετήθηκε και υλοποιείται από τη «Δημωφέλεια» Καβάλας και ο ίδιος συμβάλλει, εθελοντικά, στο σχεδιασμό των δράσεων. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα επιστημονικών εκδόσεων. Είναι συγγραφέας των  βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας  «Ο τρελός» Εκδόσεων Πατάκη (2018) και «Οι κόκκινοι λόφοι» (μαζί με την Huanita Skolimwsky) που κυκλοφορεί  ελεύθερα ως ebook και  έχει εκδοθεί στην αγγλική γλώσσα στις Η.Π.Α. Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο  του Ελληνικού  Παρατήματος ΙΒΒΥ «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία.

Ευάγγελος Βλάχος

Δρ. Παλαιοντολόγος

(CONICET - Museo Paleontológico Egidio Feruglio, Trelew, Chubut, Patagonia, Argentina)

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Γεωλόγος στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, όπου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα πάνω στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών. Καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δεινόσαυροι, ειδικεύεται στις απολιθωμένες χελώνες, και ιδιαίτερα στις γιγαντιαίες χερσαίες χελώνες. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στην Παταγονία, και από το 2019 εργάζεται ως ερευνητής - παλαιοντολόγος στο Παλαιοντολογικό Μουσείο "Εχίδιο Φερούγλιο" του Τρελέου, στην Παταγονία της Αργεντινής. Η έρευνά του εστιάζει στις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ποικιλότητα των χελωνών κατά τη διάρκεια της εξελικτικής τους ιστορίας, όπως επίσης και στα διάφορα γεγονότα μαζικών και τοπικών εξαφανίσεων. Τον ενδιαφέρει πολύ η ταξονομία και η επιστημονική ονοματολογία, και έχει ονομάσει διάφορα νέα είδη χελωνών. Έχει ανασκάψει απολιθώματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, Ισπανία, και Παταγονία. Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία πολλών παλαιοντολογικών εκθέσεων και μουσείων, όπως επίσης και με τη σπηλαιολογία. Όταν δεν ασχολείται με την παλαιοντολογία, περνάει τον χρόνο του βλέποντας ποδόσφαιρο - αν δεν ήταν παλαιοντολόγος θα ήθελε σίγουρα να ήταν προπονητής.

Αναλυτικότερα το έργο του εδώ.