Το Πανεπιστήμιο

Το Μαγικό Πανεπιστήμιο απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Αποτελείται από δράσεις που καλύπτουν ένα γνωστικό αντικείμενο κάθε μήνα, το οποίο δεν διδάσκεται στα σχολεία ή διδάσκεται από άλλη οπτική.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσω βιωματικής διδασκαλίας, πειραμάτων και πολύ παιχνιδιού να έρθουν σε επαφή με τομείς της επιστήμης με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, ώστε να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους ή να αποκτήσουν το ερέθισμα εκείνο που θα τους ωθήσει να ανακαλύψουν νέες πτυχές των δεξιοτήτων τους.

Το Μαγικό Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο σκαλί στο να μαθαίνουμε αλλιώς. Νέα αντικείμενα, νέες εμπειρίες, νέα ερεθίσματα, νέα γνώση.

Σκοπός και όραμα

Σκοπός του Μαγικού Πανεπιστημίου είναι η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ενεργειών που θα συνεισφέρουν στην επιπρόσθετη μάθηση, την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, η οποία θα ενισχύεται, σύμφωνα με την θεωρία της «Πολλαπλής Νοημοσύνης» του Gardner (1983), με την ανακάλυψη της κλίσης του παιδιού και την ενασχόλησή του με αυτή. Επιπλέον:

  • Η βιωματική προσέγγιση της γνώσης και η απόκτησή της

  • Η ανάδειξη και η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των παιδιών

  • Η παροχή κινήτρων στα παιδιά, ώστε να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους, να ασχοληθούν με αυτές και να γνωρίσουν νέα πεδία γνώσης

  • Τη  διεύρυνση του ορίζοντα της επιστημονικής γνώσης  για τα παιδιά, ώστε να την προσεγγίζουν  και να εμβαθύνουν σε αυτή, χωρίς όρια και φραγμούς, σύμφωνα με τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους

  • Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών

  • Η χρήση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας

  • Η χρήση μεθόδων τυπικής και μη τυπικής διδασκαλίας για την επιπρόσθετη μάθηση των παιδιών

Η θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης

του Gardner

 Ο Χάουαρντ Γκάρντερ, καθηγητής Ψυχολογίας της Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθηγητής Ιατρικής και Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, συγγραφέας 18 βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, εκατοντάδων άρθρων σχετικά με θέματα ψυχολογίας και τιμημένος με περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία, ήταν ο άνθρωπος που απέδειξε ότι η νοημοσύνη μας είναι πολύ περισσότερα πράγματα από αυτό που ορίζει η «στείρα» μέτρηση του IQ μας. Και έδωσε έτσι στους ειδικούς το «κλειδί» που ανοίγει την «πόρτα» της ολοκλήρωσης και της ισορροπίας του ατόμου.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η νοημοσύνη μας χωρίζεται σε οκτώ τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο εξελιγμένοι σε κάθε άτομο. Κύριος «ένοχος» μάλιστα για την άνιση μεταξύ τους ανάπτυξη θεωρείται το σχολείο, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο μόνο ευφυϊών – γλωσσική και λογικομαθηματική – αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες (μουσική ευφυΐα, ευφυΐα του χώρου, ενδοπροσωπική ευφυΐα, διαπροσωπική ευφυΐα, φυσιογνωστική ευφυΐα και σωματική – κιναισθητική ευφυΐα).

H λογική του Γκάρντνερ, όπως την εξηγεί ο ίδιος, είναι να κατανοήσουμε το πνευματικό προφίλ του κάθε παιδιού και αναλόγως να το διδάξουμε. «Για παράδειγμα, μια αρχή της φυσικής μπορεί να διδαχθεί στα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέσα από τα μαθηματικά, τη λογική, τη γλώσσα, ένα διάγραμμα στον χώρο, μια άσκηση του σώματος. Έτσι θα γίνει κατανοητή».

 

Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στο πρόγραμμα, για νέες δράσεις που θα προστίθενται και για ό,τι νεότερο κάνοντας κλικ στις

 

 

 

 

Διαβάστε τα δελτία τύπου για τις δράσεις που έχουν ήδη γίνει κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη ημερομηνία.

Ενημερωθείτε!

Bird
  • Facebook